Hoe zorg ik ervoor dat mijn merrie tijdens de dracht fit & gezond blijft en een gezond veulen krijgt?
Om jouw drachtige merrie fit & gezond te houden is het belangrijk dat je haar rantsoen tijdig aanpast. En dat is niet alleen belangrijk voor je merrie, maar ook voor een goede ontwikkeling van haar veulen. We leggen je in deze blog uit hoe dat precies zit en waar je op moet letten.
Vanaf de 8e maand van de dracht neemt de behoefte aan energie en eiwitten van je merrie toe. Ook stijgt de behoefte aan vitaminen en mineralen zoals calcium, fosfor, magnesium, koper, zink en mangaan. Pas je het energie- en eiwitgehalte van het rantsoen niet op tijd aan? Dan kan je merrie te snel en teveel afvallen. Dat is niet alleen schadelijk voor de gezondheid van jouw merrie maar óók voor de ontwikkeling van haar veulen. Hetzelfde geldt voor vitaminen en mineralen. Krijgt jouw merrie daar niet voldoende van binnen? Dan heeft dit invloed op zowel de gezondheid van jouw merrie als het veulen. Het rantsoen van je merrie optimaliseren is dus heel belangrijk!
Een gezond gewicht = een gezond paard
Een gezond gewicht is essentieel om jouw merrie en veulen gezond te houden. Houd het gewicht van jouw merrie goed in de gaten en grijp tijdig in wanneer ze begint af te vallen of juist teveel aankomt.
Valt jouw merrie af ? Pas het rantsoen dan direct aan
Begint jouw merrie af te vallen verhoog dan de hoeveelheid ruwvoer (hooi/gras) direct! Ook voor lacterende merries is en blijft voldoende ruwvoer de basis van een gezond gewicht. Valt je merrie veel terug in conditie dan is het lastig om haar weer goed op gewicht te krijgen dus grijp altijd tijdig in. Bevat het rantsoen niet voldoende energie en eiwitten en valt je merrie af dan heeft dit een negatieve invloed op de ontwikkeling van het veulen. Geef jouw merrie bij voorkeur onbeperkt toegang tot hooi. Met onbeperkt ruwvoer voorzie je haar in het grootste deel van de energie- en eiwitbehoefte. Beperk de hoeveelheid ruwvoer wel weer als ze weer goed op gewicht is / te zwaar wordt. Het is belangrijk om te kiezen voor ruwvoer met voldoende voedingsstoffen. Kies bij voorkeur voor hooi/voordroog met analyse en met een relatief hoog energie- en eiwitgehalte. Analyse binnen? Wij helpen je graag het te verwerken in jouw (nieuwe of bestaande) voedingsadvies. Vers gras levert veel voedingsstoffen, dus heb je een weide met vers gras maak daar dan zeker gebruik van!
Ruwvoer is dus de basis maar aanvullende voeding met extra energie en eiwitten is voor de meeste merries essentieel. Ook in de benodigde vitaminen & mineralen voorziet het ruwvoer niet volledig. Misschien gaf je al een balancer om voedingsstoffen aan te vullen. Maar vanaf de 8e maand van de dracht is een aanvulling met specifieke voeding aan te bevelen vanwege de bijzondere extra behoeften. Belangrijk is dat deze voeding een hoog aandeel goed opneembare eiwitten (hoog VREp gehalte) bevat aangezien de eiwitbehoefte tijdens lactatie tot wel 3x hoger is dan normaal.
Zoals je kunt zien in deze tabel verdubbelt de energiebehoefte (EWPa) van merries en wordt de eiwitbehoefte zelfs bijna 3x hoger dan normaal tijdens de eerste 3 maanden van lactatie. Een koudbloed paard heeft in de basis een iets lagere voedingsbehoefte dan een warmbloed, maar ook daar verdubbelt de energiebehoefte en verdrievoudigt de eiwitbehoefte.
Houd de Body Condition Score van je merrie goed in de gaten!
Omdat een gezond gewicht essentieel is voor een gezond paard is het belangrijk om de Body Condition Score van je merrie goed in de gaten te houden. Het vetlaagje op de ribben is hiervoor een goede indicator en makkelijk om te checken. Ga regelmatig (het liefst dagelijks) met je vingers over de ribben (buik) van je paard. Probeer te bepalen hoe makkelijk je de ribben kunt voelen. Je moet de ribben makkelijk kunnen voelen maar niet kunnen zien. Kun je de ribben van je merrie gemakkelijk zien? Dan weet je sowieso dat ze te mager is.
Let op! Te mager is niet goed maar te zwaar ook niet!
Veel paardeneigenaren zijn vooral bang dat hun merrie te mager wordt maar overgewicht is net zo schadelijk voor de ontwikkeling van het veulen als ondergewicht. Onderzoek heeft aangetoond dat bij merries met overgewicht, evenals bij merries die (teveel) krachtvoer met een hoog zetmeel- en suikergehalte krijgen, het risico op de ontwikkeling van Osteochondrosis (OC) en Osteochondrosis Dissecans (OCD) bij veulens verhoogd is en dat ook het risico op insulineresistentie en overgewicht bij veulens (op latere leeftijd) toeneemt.
Om in de gaten te houden of je merrie niet te zwaar wordt kun je het vetlaagje op de ribben ook als indicator aanhouden. Ook hier geldt, ga dagelijks met je vingers over de ribben, let daarbij op dat het vetlaagje niet toeneemt. Let daarnaast ook op vetophopingen bij staart, schouder, en (hartjes)billen.
OC (osteochondrose) is een verstoring van het verbeningsproces van kraakbeen naar bot, waardoor er afvlakkingen aan of scheurtjes in het kraakbeen en bot ontstaan. We spreken van OCD (osteochondrosis dissecans) als er bij dat proces ook stukjes bot loskomen. Paarden die last hebben van OC(D) kunnen een verdikt, pijnlijk en/of warm gewricht hebben en/of kreupel zijn.
Maar hoe zit dat dan met merries die als het ware worden “uitgekleed” tijdens de lactatie?
De melkproductie kan veel van je merrie vragen en sommige merries vallen enorm terug in conditie (vetreserves en bespiering) tijdens de lactatie, daarom is het belangrijk dat je merrie tijdens de dracht een goed gewicht heeft of iets reserves heeft. Het ene paard blijft tijdens lactatie prima in conditie zonder veel bij te voeren en het andere paard valt snel terug en moet veel bijgevoerd worden. Warmbloedpaarden hebben hier over het algemeen meer last van dan koudbloeden.
Heeft jouw merrie al eerder een veulen gehad en viel ze tijdens lactatie veel terug in conditie? Zorg er dan voor dat ze tijdens de dracht wat reserves heeft en pas het rantsoen bij de lactatie direct aan. Bleef jouw merrie bij het vorige veulen prima op gewicht tijdens de lactatie? Zorg er dan voor dat ze tijdens de dracht “een normaal gewicht” heeft.
De juiste vitaminen & mineralen zijn essentieel voor een goede ontwikkeling
Voor een goede ontwikkeling van het veulen en een goede melkproductie is het belangrijk dat het rantsoen van je merrie voldoende vitaminen en mineralen bevat. Qua mineralen neemt vooral de behoefte aan calcium en fosfor vanaf de 8e maand van de dracht aanzienlijk toe. Bevat het rantsoen niet voldoende calcium en fosfor dan haalt je merrie deze uit haar reserves (lees botten), dus dat wil je voorkomen!
Voor een goede ontwikkeling van het veulen, maar ook voor de opbouw van reserves door het veulen gedurende de eerste paar maanden van het leven, is het belangrijk dat je merrie voldoende koper binnenkrijgt. Ook voldoende magnesium, zink, mangaan, selenium en vitamine A en E zijn belangrijk voor een goede ontwikkeling van het veulen.
Vers gras is rijk aan vitamine A en E maar met hooi kun je vrijwel nooit in de behoeftes van je merrie voorzien. Deze vitaminen gaan grotendeels verloren zodra gras wordt gedroogd tot hooi. Hooi bevat meestal ook niet voldoende magnesium, koper, zink, mangaan en selenium, dus ook daarvoor is een aanvulling met speciale voeding zoals Vitalbix Breed & Grow nodig.
Grafiek van www.paardenarts.nl.
Deze grafiek laat de verandering zien in de behoefte aan de mineralen calcium (Ca), fosfor (P), magnesium (Mg) en natrium (Na). De eerste set kolommetjes toont de uitgangssituatie (onderhoud), daarna de behoefte van de merrie per fase van de dracht en melkproductie (lac = lactatie)
Zoals je kunt zien in deze tabel neemt de behoefte aan calcium en fosfor met meer dan 200% toe en verschuift de verhouding tussen de behoefte aan koper en fosfor onderling. Deze mineralen zijn o.a. belangrijk voor de ontwikkeling van sterke botten.
De checklist
Om het je wat makkelijker te maken, hierbij een korte checklist om jouw merrie tijdens dracht en lactatie optimaal te ondersteunen:
- Houd de Body Condition Score van je merrie goed in de gaten! Begint ze af te vallen, verhoog dan de hoeveelheid ruwvoer en Vitalbix direct. Bijvoeren is lastiger wanneer jouw merrie eenmaal vermagerd is. Door onvoldoende voeding kan de melkproductie achterblijven waardoor groeiproblemen kunnen ontstaan bij het veulen.
- Verhoog de hoeveelheid hooi vanaf de 8e maand van de dracht. Verhoog indien nodig naar onbeperkt (behalve wanneer jouw merrie al te zwaar is), of vul aan met een grasmix zoals Vitalbix Fiber-Mix+
- Nog beter: laat een analyse uitvoeren en check jouw hooi op energie- en eiwitgehalte! Wij helpen je graag de uitkomst te verwerken in een voedingsadvies
- Voorkom overgewicht bij je merrie i.v.m een toename van het risico op OCD en IR bij het veulen.
- Vul het hooi aan met voeding speciaal voor drachtige/lacterende merries voor voldoende vitaminen en mineralen, zoals Vitalbix Breed & Grow (tip: hier start je bij voorkeur mee vanaf de 8e maand van de dracht, verhoog naarmate de dracht vordert en tijdens de eerste 3 maanden van lactatie).
- Aanvullende voeding voor merries met een hoog zetmeel- en suikergehalte kan een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van het veulen, kies daarom voor voeding met maximaal 10% zetmeel en suiker.
- Vul het rantsoen naar behoefte extra aan met een product zoals Vitalbix Pure Lucerne+ voor extra eiwitten (zeker wanneer weidegang nog niet of onvoldoende mogelijk is!).